Президентът Румен Радев участва в празника на Сухиндол
Президентът Румен Радев участва в празника на Сухиндол / БГНЕС
Президентът Румен Радев участва в отбелязването на деня на община Сухиндол и празника на лозарите и винопроизводителите, който за 154-ти път жителите на града отбелязват.
 
Президентът прие почетния караул и се срещна с кмета на града Пламен Чернев.

На 14 февруари празнуваме три празника

В приветствието си президентът посочи, че винопроизводството по нашите земи има древна история, много са населените места и регионите в България, които дълбоко са свързали името си с напитката на боговете, но Сухиндол се е превърнал в символ на лозарството и винарството заради трудолюбието на хората, щедрата земя и благоприятния климат.
 
Президентът припомни за предприемача Марко Вачков, който създава първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация в Сухиндол.

Виното – напитка за ценители
 
Президентът подчерта, че е важно точно на този празник ясно да се заяви, че за развитието на модерно земеделие само ентусиазмът и любовта към земята не стигат. За да се излезе на международния пазар, е нужна законност, прозрачна и предвидима бизнес среда, солидна инфраструктура, модерно образование, подготвени работници, технолози и търговци.
 
Според президента българската икономика се превръща в заложник на демографията, а демографията е основен проблем на нацията, който може да бъде решен само с общонационални усилия.

Три легенди за Свети Валентин

Важна част от това усилие е съхраняването на българската идентичност, като култура и обичаи. Важно е да бъдат съхранени и автентичните български сортове, какъвто е уникалният български сорт "Гъмза", характерен за района на Сухиндол, каза още президентът. Той участва в общоградското шествие от центъра на града до местността "Димчански завои", където участва в ритуала по благославяне и зарязване на лозите.
БТА