Историята разказва, че името на празника идва от християнски мъченици на име Валентин. В ранните списъци на светците фигурират поне трима светци и мъченици с името Валентин, чествани на 14 февруари.

14 февруари – един ден с три празника

Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския свещеник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 г. Официално празникът се чества от 496 г., когато папа Геласий Първи обявява мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му.

Най-желаният подарък за Свети Валентин не е никак скъп

Датата 14 февруари започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. През XIV век на този ден започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки.

Страната, в която празнуването на Деня на влюбените може да ви навлече проблеми (ВИДЕО)

Предлагаме ви три легенди, свързани с Деня на влюбените - Свети Валентин:

Осъденият на смърт Валентин, влюбен в дъщерята на тъмничаря си

Една от версиите на историята за Деня на Свети Валентин разказва, че Валентин се влюбил в дъщерята на тъмничаря си. Малко преди часа, определен за смъртта му, той ѝ изпратил бележка и я подписал "от твоя Валентин". Той обаче останал жив и тези, които знаели за това, разпространили приказката.

Обезглавеният епископ Валентин

Друга легенда разказва, че Клавдий не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че необвързаните са по-добри войници. Епископ Валентин се противопоставил на този закон и провеждал тайно сватбени церемонии. Заради това бил хвърлен в затвора и след това екзекутиран по заповед на Императора на 14 февруари.

Писмо в кутия

Древните римляни празнуват Деня на любовта на 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсят мъж, пишат писмо и го хвърлят в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен съпруг.

По традиция на този ден влюбените празнуват любовта си с подаръци, балони, цветя, романтични вечери.

Още любов, романтика и целувки:

Съветите на психолога: Не прекалявайте със секса, ако искате вечна любов

11 важни причини да се целуваме повече

Мозъкът, а не сърцето ни кара да се влюбваме

Петте най-красиви филмови целувки (СНИМКИ/ВИДЕО)

Целувките, които никога няма да забравим


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук