Целувките, които никога няма да забравим
Целувките, които никога няма да забравим / Guliver/Getty Images

Има целувки, които човек никога не забравя. Най-страстната целувка, първата целувка, целувката за сбогом...

11 важни причини да се целуваме повече

Припомняме ви едни от най-известните целувки от света на киното и изкуството, както и от реалния живот.

Скарлет и Рет

През 1939 година една целувка обикаля световните киноекрани: в "Отнесени от вихъра" с Вивиан Лий и Кларк Гейбъл красивата Скарлет O'Хара признава любовта си към богатия Рет Бътлър с тази страстна целувка. Първоначално тя иска само да го използва, но Рет е истински влюбен в нея. Накрая и Скарлет ще открие чувствата си към него, но той няма да ги сподели.

Първата киноцелувка

В "Целувката" ("The Kiss") актьорите Мей Ървин и Джон Райс се прегръщат и целуват. Лентата, заснета през 1896 г., продължава само 20 секунди и представлява екранизация на финалната сцена от популярен мюзикъл на Бродуей. "Целувката" се превръща в хит, включително защото никога преди това не е показвана толкова детайлно целувка между двама души. Филмът дава силен тласък за развитие на киното.

Най-ужасният ден...

...от нейния живот е този, в който тя се омъжва за Чарлс. Това ще каже лейди Даяна 11 години след нейната "сватба мечта" на 29 август 1981 г. На тази снимка от деня на сватбата всичко изглежда прекрасно - роклята на Даяна, щастливата усмивка на лицето ѝ, дори леко скованият принц не изглежда зле. Скоро обаче Даяна ще открие, че сърцето на Чарлс принадлежи на друга жена.

По-добрият пример

През 2011 г. по-големият син на Даяна и Чарлс - принц Уилям - взе за жена своята Кейт. Бракът им изглежда много по-сполучлив от този на родителите на принца. Медиите обаче следят зорко всяка публична поява на двойката в търсене на "пукнатини" - в това отношение медиите понякога успяват да намерят "под вола теле".

Защо се целуваме със затворени очи?

Целувките които никога няма да забравим
netinfo

Най-скандалната

Тази целувка също ще се помни: на връчванего на годишните награди на MTV през 2003 година Мадона слиса публиката, когато се отблагодари за музикалния поздрав, отправен й от Бритни Спиърс и Кристина Агилера, със страстна и дълга целувка. Толкова дълга, че бившето гадже на Бритни Спиърс - Джъстин Тимбърлейк не скри раздразнението си.

Целувките които никога няма да забравим
netinfo

Ура, войната свърши!

Матрос от военноморските сили на САЩ реагира на новината за капитулацията на Япония във Втората световна война като на площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк грабва най-близката до него девойка, за да я дари със страстна целувка. И днес на "Таймс скуеър" често можете да видите млади двойки да копират тази паметна сцена от 14.8.1945 година.

Най-романтичната

През 1950 г. френският фотограф Робер Дуано заснема „Целувка пред кметството". Фотографията, смятана за една от най-романтичните снимки, правени някога, е продадена в милионен тираж под формата на постери и пощенски картички. Предвкусвайки големите пари, много млади двойки претендират да са двамата влюбени. Но авторът доказва, че е използвал актьори.

Целувката в изкуството

Най-известните произведения на художника Густав Климт са от неговия "Златен период". Той използва златист бронз за нанасяне на позлата, която много напомня на християнската живопис от късното Средновековие. Климт създава "Целувката" през 1908-1909 година. Оригиналът представлява квадрат с размери 1,80 на 1,80 метра.

"Братската целувка"

В бившия Източен блок беше прието държавните ръководители да се поздравяват с братски целувки. Прегръдката, съчетана с целувка, беше много по-силен израз на нерушима дружба, отколкото обикновеното ръкуване. На снимката Ерих Хонекер и Леонид Брежнев се целуват по време на визита на съветския ръководител в Източен Берлин през 1979 г.

Целувката на папата

Папа Йоан Павел Втори си имаше свой ритуал при пътуванията си по света: на слизане от самолета той първо целуваше земята в израз на почит към страната-домакин. На снимката той целува земята след пристигането си на островите Фиджи през 1986 година. Шегаджии обясняваха този негов ритуал така: Йоан Павел целувал земята от радост, че е слязъл жив и здрав от самолета.

Целувките които никога няма да забравим
netinfo