/ БГНЕС
Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс
100651
Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс
  • Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс
С трудно събиране на необходимия кворум и среднощно заседание на правната комисия, парламентът разглежда на второ четене промените в Изборния кодекс. Снощи ресорната комисия разглеждаше измененията до среднощ. А сутринта депутатите започнаха работа от втория опит за кворум.

Депутатите пристъпват към промени в изборните правила едва три месеца преди изборите за Европейски парламент. Снощи заседанието на правната комисия продължи до след полунощ. С гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Обединените патриоти" и "Воля" приеха текстове, които на практика обезсмислят преференцията на изборите за депутати, евродепутати и общински съветници. Става въпрос за предложения, които гласят, че преференциите се броят само ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото съответната избирателна квота. Това значи, че кандидат за депутат ще трябва да събере между 9000 и 12 000 гласа, за да размести листата, а за евродепутат - между 130 000 и 150 000.

Липса на кворум забави началото на пленарното заседание

Именно снощното заседание на правната комисия предизвика и скандал още в началото на пленарното заседание днес.

С размяна на взаимни обвинения, остри критики и лични нападки между управляващи и опозиция започна дебатът по окончателното гласуване на промените в изборните правила. Изборният кодекс успя да скара депутатите още преди да бъде подложен на гласуване дори и един от предвидените текстове.

БГНЕС

Конкретен повод за това стана депутатът от БСП Крум Зарков, който разкритикува управляващите за това, че промените се приемат твърде бързо и без дебат, защото късно снощи бяха одобрени в Правна комисия, а тази сутрин влязоха в пленарна зала за окончателно гласуване. Според него по време на дебатите не се е чул нито един съществен аргумент относно важните текстове.
 
Скандал в правната комисия заради промените в Изборния кодекс

„В това 10-часово заседание на Правната комисия опозицията не беше прекъсната, не беше осуетена възможността да изразява становище. Не сме мерили времето на изказвания, съобразно правилника. В този дебат беше важно да чуем и гласовете на опозицията, и гласовете на българите в чужбина, и гласовете на извънпарламентарната опозиция“, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ.
 
Очаква се парламентът да гласува промени в Изборния кодекс
 

БГНЕС

Напрежението в залата се повиши и след като на трибуната излезе депутатът от БСП Явор Божанков. Според него голяма част от обсъжданите текстове са писани „на коляно“, а за пример даде актовете, които според Изборния кодекс могат да се обжалват от ВАС.

Очакванията са и днес депутатите да работят до вечерта, но да успеят да разгледат окончателно промените в Изборния кодекс.