/ netinfo
Днес се стигна до скандал в правната комисия заради промените в Изборния кодекс. Крум Зарков от БСП напусна заседанието и обяви, че ще сезира Конституционния съд. От БСП възразиха срещу гласуваното от комисията предложение на ГЕРБ решенията в избирателните комисии да се взимат не както досега с две трети мнозинство, а с гласовете на повече от половината членове на комисиите. Промяната се предлага заради практиката Централната избирателна комисия да не изпълнява постановени от Административния съд решения, защото не може да събере необходимото мнозинство. Според депутатите от БСП обаче промяната се прави с политическа цел, като с нея се отваря възможност избирателните комисии да взимат изгодни за ГЕРБ решения, защото имат мнозинство.
 
На заседанието бе изслушан председателят на Върховния административен съд, който потвърди, че ЦИК не изпълнява постановленията на съда. По думите му, правната норма в момента блокира вземането на решения от избирателната комисия:
 
„Какво се случва на практика - идва при нас обжалване на това решение, ние отменяме това решение със задължителни указания какво трябва да бъде решението на съответния орган, връща се обратно в ЦИК и ЦИК действа по същия начин. съответно отново идва при нас, ние го обявяваме за нищожно и пак го връщаме. Това се играе като пинг-понг в продължение на целия период, докато не премине изборният процес“.

Очаква се парламентът да гласува промени в Изборния кодекс
 
Новите правила, гласувани на второ четене от правната комисия, които касаят взимането на решения в избирателните комисии, са удар върху правата на гражданите, категорични са от БСП. Повечето районни избирателни комисии се доминират от членове от ГЕРБ и новият начин за взимане на решения предпоставя резултата. Това ще хвърли съмнение върху целия изборен процес. Сегашният текст стимулира членовете да търсят консенсус и да се съобразяват с думата на по малките, заяви Пенчо Милков от БСП.
 
Когато държавен орган не изпълнява съдебно решение на Върховния административен съд, има разпоредби какво се случва с гражданин, още повече длъжностно лице и представител на постоянно действащ държавен централен орган на административната власт, какъвто е ЦИК, който си позволява да не изпълни решение на Върховния административен съд. Изобщо не е мястото вие да уреждате това нещо в материалния закон, който е Изборният. Политическата действаща власт има възможността да се репликира при решение с 50 плюс едно. Затова е заложен в Изборният кодекс въпросът за две трети. Но възможното решение с неизпълнение на съдебни решения не е в това да девалвираш мнозинството, с което се взима решението на ЦИК, и да го намалиш. Тоест ние не се справяме, не ни спазват решенията на Върховния съд, нека намалим мнозинството“, каза Милков.

Изборни правила трябва да има едва след вота, смята Румен Петков
 
След като комисията не се съобрази с позицията на БСП и гласува предложението с 13 гласа за и пет против, Крум Зарков от БСП напусна залата с думите:
 
„Бързайте, не ни слушайте! Ще ни чуете! Ще ни чуете в зала в Конституционен съд. Откъдето и да е ще ни чуете, защото бързате“.
 
Окончателното решение по текста ще бъде взето от пленарна зала.