/ БГНЕС
Управляващите да не променят Изборния кодекс непосредствено преди изборите. Тази теза застъпи лидерът на АБВ Румен Петков.
 
Според него нови изборни правила трябва да има едва след вота.
 
„Управляващите ни предлагат да не избираме кмет. Второ, 74 общини минават критичния минимум   . По силата на закона община може да бъде регистрирана с 6000 гласа. Ние имаме общини с по 150 жители, с по 300 жители, с по 400 жители. Значи за да регистрираме нова община, искаме 6000 гласа. Но старите общини могат да бутат и с по 600, 300, с по 200 жители. Това са аномалии, които повече от 7-8 години Министерството на регионалното развитие и благоустройство не е в състояние да изведе напред, Министерство на финансите не е в състояние да види“, каза Петков.
 
„Имаме 1200-1300 изнесени звена на Централната администрация. Това е административна перверзия. Не може да се възприема като нормално, че критериите на цяла Европа са четири и ако изведем столицата в отделен район, са пет района, ние имаме 28 областни управи и 1200 изнесени звена на централната администрация, като върху тези изнесени звена на централната администрация областната управа няма никакви функции. Затова ние настояваме за функционален анализ на дейността във всяка едно министерство и агенция и подопечните им звена на територията на страната“, допълни лидерът на АБВ.