/ БГНЕС
Липса на кворум отложи началото на днешното заседание на парламента.
 
Регистрираха едва 110 народни представители, без тези от опозицията в лицето на БСП и ДПС. Така депутатите не можаха да стартират дебатите по второ четене на Изборния кодекс, които предстоят да бъдат окончателно гласувани.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде десетминутна почивка. В паузата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефът на правната комисия Данаил Кирилов разговаряха с колегите си от ДПС. Така при втория опит за регистрация с кворум на ръба от 122 народни представители парламентът започна работа.

Скандал в правната комисия заради промените в Изборния кодекс

Една от най-важните промени, върху които депутатите предстои да дискутират е свързана с отпадане забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Предложението за това е на ГЕРБ, а в мотивите си те се позовават на наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което според тях поражда неравнопоставеност.
 
Депутатите ще обсъжда още възможността за въвеждане видео-наблюдение в изборния процес, както и дали да отпаднат номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.
 
Очаква се парламентът да гласува промени в Изборния кодекс

Очаква се спорът да се концентрира и около състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича в края на месец март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да стартира още тази седмица, за да може да приключи до законовия срок - 21 февруари. Нагласите сред редиците на управляващите обаче се съставът на Комисията да не бъде променян преди изборите.
БГНЕС