Рибен курбан раздадоха за храмовия празник в църквата Св. Николай
Рибен курбан раздадоха за храмовия празник в църквата Св. Николай / Sofia Photo Agency

70 кг риба и 40 хляба бяха раздадени в търновския храм "Свети Николай" на днешния храмов празник. Целият курбан, който отец Славчо освети, беше направен благодарение на щедри дарители. За първи път чорбата беше сварена на новата печка, която църквата вече притежава и тя също е дарение за храма.

25 хляба и 50 литра чорба, която е достатъчна за около 80 души, заминаха за търновската болница, както е според традицията. Останалата чорба беше раздадена на миряните, които днес препълниха църквата, за да запалят свещ пред иконата на св. Николай Чудотворец и да се помолят за здраве и благополучие.

Веднага след празничната служба, в църквата „Св. Николай" търновският митрополит Григорий ръкоположи за дякон македонеца Зоран Мамучевски. Той живее в Горна Оряховица и ръководи православния център „Тотю Коев" във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

Търновският митрополит ръкоположи и четири момчета за иподякони - Ян, Малин, Стоян и Йоан. Всички те посещават неделното училище към църквата на отец Славчо и вече са официални негови помощници. 20 иподякони има вече храмът, а Ян, който е само във втори клас, е най-малкият от тях.