прокуратура
прокуратура / Прокуратура на Република България
"Установени са група лица, които по занятие, трайно са извършвали нерегламентирани превози до Европа, от което са генерирали значителни средства и дейността им е разкрита и считаме, че са събрани достатъчно доказателства за да бъдат привлечени към този момент като обвиняеми", съобщиха на брифинг от прокуратурата.

"Във връзка със събрана информация от сектор БОП е организирано досъдебно производство за изпиране на пари и за престъпления по чл. 234, Г. Като е била създадена стройна организация за транспортиране на пътници от Република България до страни от Западна Европа, както и в обратна посока. Всяка седмица три микробуса са тръгвали от България и са откарвали лица в други държави от Еворпейския съюз", обяви наблюдаващият прокурор Радослав Батанов.

Има събрани доказателства за Холандия и Германия, както и за други държави по линията на транспортиране, допълниха от държавното обвинение. 

"Този транспорт е бил заплащан, като не са били издавани никакви документи за получените суми, по този начин лицата са получавали средства, които не са били декларирани по никакъв начин от тях", обяви наблюдаващият прокурор. 

На две места са иззети общо около 165 000 евро и 7 000 лева.

Иззети са 8 микробуса.

"Повдигнати са обвинения от началото 2021 година до датата на реализацията. Като това е на 11 октомври т.г.", казват още от държавното обвинение. 

Към момента няма обвинение за организирана престъпна група, стана още ясно на брифинга. 

"В качеството на обвиняеми са привлечени петима човека са с обвинения, като четирима от тях и за пране на пари. Всички един от тях има обвинение по чл. 234 Г. По отношение на човека, който няма обвинение за пране на пари е взета мярка за неотклонение "подписка", а по отношение на останалите е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева на всеки от тях. Като размера на една от гаранциите беше намалена от съда на 5 000 лева", каза прокурор Батанов. 

Групата е действала предимно в района на Стражица. Между някои от обвинените има роднински връзки, но не между всички.

Има пенсионер, има безработен. Не са криминално проявени.

"Само един от тях е осъждан, но за деяние, което е извършено по непредпазливост", обяви прокурорът. 

За тарифите за превоз стана ясно, че в посока Европа обвиняемите са взимали по 120 евро, а в посока страна от Европа към България - 100 евро.