Масови проверки за нелегални превози в Шуменско
Масови проверки за нелегални превози в Шуменско / netinfo

Списък с 63 моторни-превозни средства, които извършват нерегламентиран превоз е подал Диян Банков от „Шумен -Пътнически автотранспорт" до областният управител Венцислав Венков. Това стана ясно по време на среща, на която беше обсъден проблема. По думите на Банков, нелегалните превозвачи дублират автобусните линии в града, както и линиите от общинската и областната пътна мрежа. „Автомобилите, които извършват нелегален превоз се увеличават всяка година. Тези нарушения вече застрашават и самото ни съществуване", добави още той и призова органите, осъществяващи контрол за съдействие и извършване на постоянни проверки.

Директорът на ОД на МВР -Шумен Валентин Александров обясни, че от 17 януари групи, съвместно с ДАИ и НАП извършват проверки. Към момента са проверени 160 автомобила, като за 15 от тях е взето отношение, относно нарушения на Закона за движение по пътищата. Засечен е и микробус по пътя Шумен-Велики Преслав, който е извършвал нерегламентиран превоз на ученици. „По този случай все още се работи и той ще бъде предаден на прокуратурата" , уточни още Александров.

Масови проверки за нелегални превози в Шуменско
netinfo

ОТ ДАИ-Шумен уточниха, че са проверени 212 моторни-превозни средства, от тях 177 таксита, 29 лични автомобила и 6 автобуса. Съставените са 8 акта, като единият е придружен с принудителна административна мярка. Констатираните нарушения най-често са за изчакване на спирките за обществен транспорт, за управление на таксиметрови автомобили без съответното разрешително и нерегламентиран превоз без лиценз.
За последните 3 години има около 20 издадени принудителни административни мерки и иззети автомобили, които са спрени от движение за по 6 месеца.

От автомобилната инспекция се оплакаха, че работят в силно намален състав и по пътищата на областта има само двама инспектори. Основен проблем обаче според тях е трудната доказуемост на нарушението за нелегален превоз.