Във Великотърновска област работи изнесен кабинет за пациенти с потвърден тест за COVID-19 с леки и среднотежки симптоми.

Само служители със зелен сертификат ще проверяват за COVID мерките в Търново

Разкритата извънболнична COVID зона е към МЦ "Диагноза и здраве" и се намира в сградата на Белодробната болница" Д-р Трейман" във Велико Търново на базата на сключен договор за съвместна дейност с лечебното заведение.

В центъра работят д-р Стела Денчева - пулмолог и специалист по вътрешни болести, и д-р Драгош Методиев - началник на Отделението по гръдна хирургия в Университетската болница в Плевен и асистент в катедрата "Хирургия" към Медицинския университет в Плевен.

"Дейността на кабинета е съгласувана с РЗИ и РЗОК", каза д-р Методиев. Всеки работен ден, от 16:00 до 18:00 часа, кабинетът ще приема пациенти. На място ще се преценява тежестта на заболяването и ще се назначава терапия.

Четири общини във Великотърновско са „тъмночервената зона”

Осигурени са апарати за измерване на кислородното насищане, по преценка на лекарите ще има възможност за рентгенова снимка и друг тип изследвания. При необходимост лекарите ще изписват и направления за хоспитализация.

Пациентите с леки или със среднотежки симптоми на коронавирус ще могат да получават безплатно един антибиотик от назначеното лечение, както е предвидено в плана на здравното министерство.

"Телефонът за записвания и връзката на пациентите с лекуващите ги лекари е 0899/ 177-266. В кабинета се приемат хора с положителен тест за COVID-19, които са вписани в Единния информационен регистър", уточни д-р Методиев.
БТА