Проверките по спазване на противоепидемичните мерки на територията на Великотърновска област ще се извършват само от служители, които имат валиден зелен сертификат. Решението бе взето на работна среща, организирана от областния управител Георги Гугучков.

Той препоръча контролът, който осъществяват екипи на Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция на МВР, Областна дирекция по безопасност на храните, Регионално управление на образованието и Инспекцията по труда да продължи, дори да бъде завишен.

Ще се проверяват всички обществени места, визирани в заповедта на министъра на здравеопазването.

За кратко част от заведенията и магазините в центъра през изминалия ден останаха затворени, но дейността им бе възстановена, след като от Министерство на здравеопазването дадоха толеранс на служителите да си набавят зелен сертификат до понеделник. Не малка част от работниците се наредиха на опашки за ваксинация, но има и такива, които категорично заявиха, че не желаят да се имунизират и предпочитат да си правят бързи тестове на всеки 48 часа.

Ден първи от новите мерки: Засилен интерес към ваксинация, опашки пред обекти и недоволство

Клиентите в големите вериги, които предлагат предимно нехранителни стоки, бяха значително по-малко в сравнение с други делнични дни.

На входовете на всички търговски обекти имаше служители, които проверяваха дали хората, които искат да пазаруват, имат валидни документи, за да го направят. Само срещу зелен сертификат се допускат хора и в МОЛ-Велико Търново, което също доведе до сериозен отлив, но само в часовете до обяд.
 
Информационна агенция Фокус