"Няма да изискваме зелен сертификат при гласуване - нито за избирателите, нито за членовете на СИК на изборите на 14 ноември". Това каза на брифинг зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

"Във вторник сключихме договор със "Сиела Норма" за доставка на следващите 1600 машини за гласуване. На 19 октомври приключи подаването на заявления за гласуване извън страната. До момента са подадени 56 668 заявления", заяви тя.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За секциите в чужбина все още не е взето решение.

Изтича срокът за подаване на заявления от българите, които искат да гласуват в чужбина

"Шест наблюдателски организации са регистрирани до момента, както и две международни. Няколко жалби са постъпили през изминалата седмица", допълни тя.

"В Централната избирателна комисия /ЦИК/ постъпиха сигнали за използване на език на омразата в социалните мрежи от регистрирани кандидати в изборите за изборите за президент и вицепрезидент на България", каза още Матева. 

ЦИК разясни как ще гласуваме на вота 2 в 1, за какво да внимават избирателите

"ЦИК смята за недопустимо разпространяването на послание под каквито и да е форми с антисемитска и ксенофобска насоченост, насаждащи етническа омраза, дискриминация и разделение в обществото в хода на предизборната кампания", допълни тя. 

А вие одобрявате ли въвеждането на зеления сертификат за редица дейности? Може да отговорите в анкетата ни ТУК