/ Община Велико Търново
Бюджетът е в размер на 96,6 милиона лева
С голямо мнозинство Великотърновският общински съвет прие Бюджет 2020 на община Велико Търново, съобщиха от Общината. Кметът Даниел Панов е представил макрорамката, основните финансови показатели, приоритетите и политиките.

Като бюджет на развитието е определена финансовата макрорамка за 2020 г. във Велико Търново

Бюджетът е в размер на 96,6 милиона лева.
Той е консервативен, реален и изцяло възможен, а макрорамката е с около 5 процента повече спрямо 2019 г., е посочил Панов и е допълнил, че без да се увеличават данъците и такса "смет", са планирани с 6 на сто повече местни приходи.

Сред основните приоритети са обновяване и развитие на публичната инфраструктура и по-добра свързаност на гражданите, включително чрез повече инвестиции в кварталите и населените места; изграждане на атрактивна образователна среда; грижа за хората; култура и развитие на културния туризъм.

Инвестиционната програма на Общината е в размер на 36,6 милиона лева - с 23 процента повече спрямо 2019 година. Обектите, по които през годината ще започне незабавно изпълнение и за които са в ход процедури за реализация, са на стойност над 15 милиона лева.

Контейнери за едрогабаритни отпадъци са разположени из Велико Търново

Планирано е обновяване на ВиК-съоръжения и настилки на улици в кв. "Варуша", които все още не са ремонтирани, реконструкция над 17 км пътища, улици и кръстовища.

С 10 процента повече са средствата по програмата "Местни инициативи" за населените места. Културният календар е с финансиране за 1,1 млн. лева - близо два пъти повече от 2019 година.

Започва прием на документи по Схемата за преход към алтернативни форми на отопление

От 50 000 на 80 000 лева се повишава бюджетът на програмата "Изкуство и култура", а 73 000 лева е стартовият размер на програмата "Инвитро".