Готов е констативния протокол от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Обществото е много чувствително, когато някой почине в болнична среда, особено за млад живот, затова решихме да дадем пресконференция, а не да пращаме само прессъобщение. Това заявиха на пресконференция д-р Иван Иванов, управител на общинската болница в Горна Оряховица, откъдето е транспортирана 21-годишна родилка във Велико Търново след влошаване на състоянието ѝ, където обаче, въпреки усилията на лекарите, тя умира

Д-р Иванов изрази отново съболезнования на близките на починалата родилка, но попита как се работи в такава обстановка, когато под прозорците има "протести и нападения", обясни той и заяви, че е "длъжен да защити своите колеги".

21-годишна родилка почина след секцио във Велико Търново

Той цитира протокола от проверката на "Медицински надзор", излязъл на 17 октомври.

"Пациентката е транспортирана правилно и своевременно към лечебното заведение във Велико Търново", цитира той доклада. Реанимационните действия са били единствените възможни за спасението на родилката, обяви директорът на болницата в Горна Оряховица.

Подробности за смъртта на 21-годишната родилка след секцио

Тя е била транспортирана във Велико Търново на 26 август след влошаване на състоянието ѝ. Искани са експертни становища от лекари във Варна и "Майчин дом" в София. Реаниматор подозира, че родилката получава ДИК синдром и е по спешност транспортирана във Велико Търново, където има по-голям капацитет за лечение на такива състояния. Тя е била в съзнание и с добри показатели при пристигането ѝ във великотърновската болница. ДИК синдромът най-честите причини за смъртта на родилки в световен мащаб, обясни д-р Иванов, като цитира данни от доклада на ИА "Медицински надзор".

Комисията излиза с решение, че няма констатирани нарушения по отношение на административната проверка и спазването на медицинските стандарти. Дали е имало лекарска грешка или не, това не може да се каже, защото е следствена тайна. Именно това се проверява дали има такава, тъй като представлява престъпление по НК.

В момента разследването на прокуратурата продължава.