Нова атрактивна специалност открива ВТУ от следващата учебна година
Нова атрактивна специалност открива ВТУ от следващата учебна година / DarikNews.bg
Нова атрактивна специалност във ВТУ от следващата учебна година
47402
Нова атрактивна специалност във ВТУ от следващата учебна година
Нова атрактивна специалност във ВТУ от следващата учебна година
  • Нова атрактивна специалност във ВТУ от следващата учебна година
  • Нова атрактивна специалност във ВТУ от следващата учебна година

Нова специалност с изучаване на екзотични езици ще бъде разкрита от следващата учебна година във ВТУ. Тя ще бъде във Филологическия факултет и студентите, които я изберат, ще учат български език с още един чужд източен език, който може да бъде  японски, китайски, гръцки, турски, арабски. Университетът има подготвени преподаватели за специалността, която е много атрактивна. Бъдещите висшисти ще получават диплома за учители по български език и литература, но ще имат правоспособност да преподават и чуждия език, който са си избрали.

Освен това за новата учебна година вузът ще иска държавна поръчка за още четири специалности за филиала си във Враца. Тези специалности се изучават във Велико Търново, но ще бъдат нови за студентите, които учат във Враца. Двете специалности са педагогически - „Начална училищна педагогика с английски" и „Социална педагогика". Другите две са „История и география" и „Български език и история" и те от години се ползват с особена популярност сред младите хора, които кандидатстват във ВТУ. Същите преподаватели, които водят лекции и семинари тук, ще пътуват и до Враца.

За първи път ВТУ пуска дати за предварителни изпити и за изящни изкуства. Решението е взето на последното заседание на Академичния съвет, където преподавателите са обсъждали кандидатстудентската кампания за 2012-2013 г. И тази годна ще има две изпитни сесии - първата през парил, след това още една през юли, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ.

Чуйте го в първия звуков файл. 

Ясни са вече априлските дати. "На 21 е тестът по български език, който традиционно е най-големият ни изпит. На 22 април имаме още осем изпита. След това на 28 и 29 април са следващите тестове - по история и география. Тогава са и първите изпити по изящни изкуства", уточни зам.-ректорът по учебната дейност доц. Петко Петков.

Заради изтеглената напред априлска ваканция, вузът променя времето на курсовете за подготовка на кандидат-студентите. Първата възможност е в дните 20 - 26 февруари, които са междусрочна ваканция, след това ще има още веднъж курсове през юни. По музика, физкултура и графичен дизайн и визуални комуникации университетът предлага индивидуални косултации. Кандидат-студентите могат да се възползват и от обявените уроци по рисуване, живопис, стенопис, скулптура и графика.

Чуйте още за изпитите от предварителната сесия от доц. Петков във втория звуков файл.