От 1997 година във РЗИ Велико Търново функционира кабинет за отказване от цигарите. Консултациите в него са напълно безплатни. От откриването си до днес през кабинета са преминали над 2700 души, с които специалистите от РЗИ са правили беседи, консултации и други дейности с цел отказване от тютюнопушенето.

Световен ден без тютюнев дим

По повод днешния ден кабинетът за отказване от цигарите е изнесен в парк “Дружба” във Велико Търново и всеки желаещ може безплатно да изследва дишането си, да получи ценни съвети как да откаже цигарите. Бяха организирани и специални демонстрации и игри с награди, в които се включиха най-вече децата.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация. Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. 
БГНЕС