Над 1000 експоната показва в експозиция футболен колекционер
Над 1000 експоната показва в експозиция футболен колекционер / Дарик нюз

Над 1000 футболни експоната подреди в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” великотърновският колекционер Веселин Комитов. Експозицията е посветена на 90 години от създаването на “Етър”, 20 години фен клуб “Норберт Тинес” в старата столица и още няколко бележити годишнини. Посветена е на кандидатурата на В. Търново за културна столица на Европа.

Уникални снимки, свързани с мачовете на “Етър” и “Кайзерслаутерн” през 1991 г., както и автографи на футболистите участвали в тях, могат да видят посетителите. За годишнината на великотърновския футбол Комитов е поръчал и специална значка. Такава има и за юбилея на фен клуб “Норберт Тинес”, който е учреден в старата столица на 4 ноември 1994 г. Само месец по- рано във В. Търново пристигат четири микробуса, водени от тогавашният президент на „Кайзерслаутрен” Норберт Тинес, с хуманитарна помощ за болницата, Диспансера по спорна медицина и ФК „Етър”.

Топката, с която ще се играят мачовете на предстоящото Световно първенство в Бразилия, при това с автограф на президента на ФИФА- Сеп Блатер, е изложена в специална витрина. До нея е топката на Шампионската лига на Европа, надписана от шефа на УЕФА- Мишел Платини. Носителят на “Златната топка” е изпратил на главния специалист в Дирекция “Култура и туризъм” на Община В. Търново и книга със здравословни рецепти за хранене, предложени от известни футболисти. От германския футболен съюз са дали своя принос за изложбата с топката на Евро- 2012, с парафите на националите си.

От “Кайзерслаутерн” са изпратили юбилейна фланелка на отбора с изписано на гърба името на фенклуба в старата столица и цифрата 20, подобна на тази, която пратиха преди десет години. Място е отделено на изпратените сувенири от Ото Рот, завеждащ всички фенклубове на “Каузерслаутерн" в Европа, както и на Фриц Валтер, най-големия футболист на Германия в миналото.

Сред ценните колекционерски вещи са книга за Олимпийските игри през 2012 г. в Лондон от посланик Джонатан Алън и филм на BBC, снимка на първа копка на футболния музей в Дортмунд, който вече е завършени функционира.

Специален кът е отделен и за Димитър Бербатов. В него стои оригинална снимка на футболиста при подписването на договора му с “Манчестър Юнайтед”, негова книга с автограф, два вестника, списание, специално за Бербо от ФИФА и членската карта на Веселин Комитов на “Манчестър Юнайтед” от 1992 г.

Сувенири от италиански и бразилски футболни отбори също са сред вещите на колекционера показани в залите. Любопитно е, че докато разглеждахме колекцията на с Комитов той получи сувенири от Световното първенство Южна Африка, които лично му донесе великотърновецът Цанко Цанев.

Над 1000 експоната показва в експозиция футболен колекционер
netinfo