/ БГНЕС
Митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ задържаха близо 1500 литра наливна ракия без документи при две отделни проверки в частни домове във Великотърновско и в село в Община Сандански, съобщиха от Агенция "Митници".

Полицията иззе 780 л. дизел и 280 л. алкохол без акциз

800 литра ракия митническите служители намират в частен дом, в района на село в област Велико Търново
. На 12 август, на база анализ на риска, митническите служители извършват проверка на частния имот, където установяват нерегистриран съгласно Закона за акцизите и данъчните складове дестилатор, за изваряване на ракия.

Иззеха незаконна ракия

Към момента на проверката казанът не е работил, но освен него в помощни постройки митническите служители откриват и голямо количество етилов алкохол - около 800 литра ракия, съхранявана в различни съдове - бидони, дамаджани, ПВЦ туби и ПВЦ бутилки.

Митничари от Лом са задържали 4600 л нелегален алкохол 

В рамките на проверката не са представени документи за платен или обезпечен акциз. За случая е уведомен разследващ митнически инспектор и е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Горна Оряховица. Алкохолът е иззет и работата по случая продължава.

Акция на Митница Русе за контрол върху работата на малките дестилерии за домашна ракия установи 13 нарушения

По-рано този месец, при проверка на 4 август, митническите служители откриват 630 литра наливен алкохол - ракия без документи за платен акциз, съхранявана в туби и бидони.

В рамките на проверката лицето, стопанисващо частния имот в село в община Сандански, не е представило документи, които да доказват заплащането на акциза. И при този случай на мястото е открит малък дестилатор, който не е регистриран и не отговаря на условията за регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове.

911 бутилки водка, укрити в автобус, задържаха на Дунав мост

В момента на проверката казанът не е работел. Алкохолът, лулата и капакът на казана са иззети, а по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Сандански.

Митнически служители се представят за "тайни клиенти" на обява за домашна ракия

Общото количество установен алкохол без заплатен акциз при двата случая е 1430 литра.