Литовец спечели състезанието по стънт във Велико Търново
Литовец спечели състезанието по стънт във Велико Търново / Дарик нюз

Литовецът Арес Гибиеза спечели първото място и голямата награда от 5000 долара на първото на международното състезание по стънт във Велико Търново. Надпреварата се проведе от петък до неделя с подкрепата на Общината. Участниците направиха страхотно шоу с мотори за над 5000 зрители, които ги гледаха през трите дни.

Гибиеза защити името си на вицесветовен шампион и основен кандидат за титлата през този сезон като събра 520 точки. Втори остана трикратният европейски първенец от Полша Марчин Гловацки с 474 точки, трети друг ас - чехът Мартин Кратки с 413 т. Двамата получиха съответно 2000 и 1000 долара. Четвърти е известен като Пантон полски състезател, пети словакът Журей Кризма. Техните премии бяха в размер на 600 и 400 долара.

Класиралите се до десето място взеха по 200 долара, като сред тях бяха българите Милен Колев, участникът в клип на Лора Караджова - Стефан Стефанов и 12-годишният Иван Павлевски от Велико Търново. Младокът бе отличен като най-млад състезател и получи премията на тръгналия си по-рано Христо Алипиев. Всички средства за наградния фонд бяха осигурени от продадените входни билети.

Самото акробатично мотошоу се проведе на полигон с размери 90:35 метра. Участниците са били особено впечатлени от размера на пистата, тъй като толкова голяма и осветена има само в Индианополис, разказа организаторът на надпреварата Даниел Кръстев- основател на великотърновския клуб по стънт „Хазарт". Около 40 000 лева е излязъл бюджетът на проявата,а  Кръстев е продал собствените си мотори, за да събере средствата. Любопитно е, че той бе осигурил за съдии две от най-големите имена в стънта. Бразилецът Ас Фариас е сред създателите на акробатиката с мотори. Сърбинът  Юки Цертич пък е популярен холивудски каскадьор, снимал в „Никита", „Транспортер" и други филми. Водещ бе Мартин Маринов, наричан още CRAZY MARTIN, който е сред най-известните българи, занимаващи се сьс стънт.

Даниел Кръстев съжали, че 18 участници не са стигнали до Велико Търново. 15 французи са върнати от сръбската граница, защото моторите им били без номера. Те опитали да обяснят на граничните полицаи от западната ни съседка, че машините са състезателни и се транспортират на платформи, но въпреки това не били допуснати да влязат в страната и потеглили обратно. Трима бразилци пък объркали ферибота в Италия и вместо да заминат за Гърция започнали обиколка на Ботуша. Така загубили 12 часа и също се обадили, че не могат да пристигнат.