Красива авторска керамика изработва семейство в Шемшево
Красива авторска керамика изработва семейство в Шемшево / DarikNews.bg
Красива авторска керамика изработва семейство в Шемшево
48891
Красива авторска керамика изработва семейство в Шемшево
  • Красива авторска керамика изработва семейство в Шемшево

Красива авторска керамика изработват в ателието си в село Шемшево Теменуга Добринова и Венелин Петров. Семейството прави предимно съдова керамика, тъй като това се търси най-много от клиентите.

Чаши за чай и за кафе, както и декоративни малки чайници, са най-купуваната стока, споделя Венелин Петров. Той измисля моделите, след това ги източва на грънчарското колело. Шарките и съчетаването на цветовете, рисуването по чашите, чинийките, чайниците и стотиците прекрасни вази, са дело на Теменуга.

В момента в България има само десетина души, които като тях правят съдова керамика. Двамата са избягали от големия град в село Шемшево, където са си направили ателие.

Завършили са Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ, където са се запознали. Венелин е учил графика, а преди това и керамика в Средното специално художествено училище в Троян. Теменуга пък е живописец. Двамата художници обаче от пет години са се посветили на художествената керамика, която те помежду си наричат просто „грънци". Живописните им произведения на изкуството могат да се открият в почти всеки български дом, тъй като освен че са красиви, са и много удобни и практични.  

Над 1040 градуса е температурата в пещта, където двамата изпичат произведенията си, когато те са от червена глина. Бялата глина изисква температура от 1300 градуса.

Има две места във Велико Търново, където може да бъде намерена тяхна керамика, но и двамата не крият, че много обичат да посрещат клиенти в къщата си на село.

Керамиката е фина работа и може да бъде вечна, ако добре се грижиш за нея, казва Венелин.

Повече за неговата работа чуйте в звуковия файл.