Катедра Финанси и кредит към Стопанска академия стана на  60 години
Катедра Финанси и кредит към Стопанска академия стана на 60 години / Дарик нюз, архив

Със студентска кръгла маса на тема „Антикризисна политика и финансови решения" започва честването на 60 години от основаването на катедра „Финанси и кредит" към  Стопанска академия „Димитър А. Ценов". Основните тематични направления на форума, който ще бъде открит в корпус „ЮГ" в 13 часа са: Фискална политика; Корпоративни решения; Перспективи пред банкирането; Инвестиционна активност.

Катедрата е създадена под името „Финанси и кредит" на 10 април 1952 г., но изучаването на финансови науки е заложено още при създаването на свищовското висше училище  с указ на Цар Борис ІІІ от 1 септември 1936 г. В указа е посочено, че учебният процес е организиран в два отдела „Финансово-административен и банков" и „Кооперативно-застрахователен", а преподаването става в 16 катедри.

За първи път дисциплината „Финансова наука и администрация" започва да се изучава през 1938 г.

Първият ръководител на Катедра „Финанси и кредит" от създаването й през 1952г. до 1967г. е проф. Минко Русенов, а от 2007г. насам начело е доц. Стефан Симеонов. Основната специалност към Катедрата  - „Финанси" е сред най-предпочитаните през последните години от кандидат- студентите в Стопанска академия.