Калоян-92 взе още един национал, отново е над всички в родния конен спорт
Калоян-92 взе още един национал, отново е над всички в родния конен спорт / Дарик нюз, архив

За шеста поредна година великотърновският клуб по конен спорт „Калоян-92" е №1 в страната, съобщи президентът му и старши треньор Михаил Костов. Така представителите на конната база в Арбанаси изравниха рекорда си от преди девет години, когато в продължение на шест пак бяха на върха на конния спорт у нас. След пауза от 36 месеца ездачите от старата столица отново влязоха в успешна серия. За 2012 г. нашите са събрали 22 729 точки от всички състезания в класацията на Федерацията. Вторите в подреждането от „Черноморец" (Бургас) са далеч назад, имат едва 10 364 т. Столичният клуб „Св. Георги" е трети с 6649 т. Успехите са плод на много работа, коментира Мишо Костов.

През миналата година неговите и на колегите му възпитаници станаха отборни първенци на страната по всестранна езда, втори по прескачане на препятствия и трети по обездка. Мирослав Илиев е шампион на България и втори на Балканския полуостров при мъжете. При юношите Тодор Киров е с две титли у нас и сребро от първенството на Балканите в Ескешехир. При децата пък първа е Ива Миткова.

Международни успехи носи Росен Райчев, който макар че от години живее в Германия, продължава да защитава цветовете на „Калоян-92".

За новия сезон картотека получава още един от водещите български състезатели - Калин Неделчев. Той вече тренира в базата в Арбанаси и е пожелал да бъде част от великотърновския клуб. Така от тримата основни национали с победи за Световната купа само Ангел Няголов не е част от великотърновския клуб.

Като важно постижение през миналата година Михаил Костов отчита създаването на Спортното училище в старата столица и привличането в него на деца със заложби от Г. Оряховица и Константин. Вече 17 са подрастващите му състезатели и дори в момента взема млади коне от други бази, за да има за всички. Новите надежди ще дефилират за първи път на Тодоровден в Арбанаси. Проблем продължава да бъде недовършеният манеж, което пречи на нормалната работа.