/ iStock/Getty Images
Имунизация срещу COVID-19 oрганизират в труднодостъпни села в община Елена, съобщиха от РЗИ.

Инициативата се реализира съвместно от Община Елена, РЗИ, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и ЦСМП, и „Специализирана болница за активно лечение по кардиология“-Велико Търново. 

Велико Търново се бори срещу COVID-19 с разяснителна кампания

Ваксинациите ще се правят на 1 и 2 юли от два мобилни медицински екипа, както следва: на 1 юли. - за заявилите желание хора от населените места Майско, Константин, Беброво, Марян, Костел, Руховци, Илаков рът и Елена в три пункта - в село Майско (в сградата на кметството); в село Илаков рът (в сградата на Център за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост) и в Елена (Общностен център - бивша поликлиника); - на 2 юли - за заявилите желание лица село Буйновци и Елена.

До момента във Великотърновска област са поставени общо 44 835 дози от различните препарати срещу коронавирусна инфекция. 298 от тях са направени през отминалото денонощие - (Comirnaty - 244, Moderna - 25, AstraZeneca - 2 и Janssen - 27), което представлява 23,3% от населението над 18 години в областта.

Със завършен имунизационен цикъл са общо 21 438 лица (с натрупване) - 11,1%. В региона текат и изследванията с бързи антителни тестове за COVID-19 сред потребители и персонал в специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

„Зелени коридори“ за ваксинация във Великотърновско

Положителните за коронавирус проби към днешна дата са 9 694, като за отминалите 24 има само един новозаразен. Активните пациенти са 44-а, като 16 от тях се лекуват в болница. Средната 14-дневна заболеваемост  -за периода 16-29 юни е 10,7 на 100 хил. души население.

Битката със заразата през денонощието е изгубил мъж на 82 години, с което починалите стават 673-а. Оздравели са 8 977 лица.