Главите на цар Самуил, Любен Каравелов и търновска принцеса влизат в музея в П.Тръмбеш
Главите на цар Самуил, Любен Каравелов и търновска принцеса влизат в музея в П.Тръмбеш / Снимка: М.Стоянова

Три нови възстановки на глави ще дари на музея в Полски Тръмбеш известният антрополог проф. Йордан Йорданов. Крупното дарение е по повод наближаващият празник на града в началото на септември.

Проф. Йорданов, който ръководи Националния институт по експериментална морфология и антропология при БАН, е почетен гражданин на Полски Тръмбеш. По негова инициатива преди една година в града бе открит исторически музей с антропологична зала. Сега неговата експозиция ще бъде обогатена с възстановки на черепите на цар Самуил, на Любен Каравелов и на търновска принцеса, живяла на Царевец през 14 век.

Трите восъчни копия вече са доставени в музея в Полски Тръмбеш, но ще бъдат показани за първи път на обществеността на 7 септември. Заедно с главата на цар Самуил антропологът ще дари и копия от двете счупени кости на лявата предмишница на Средновековния български владетел, които вероятно е получил в битка.

На 4 антропологични витрини в музея ще бъде изложена и интересна експозиция от кости. Тя показва сложни черепни манипулации, извършвани преди хилядолетия, рядко срещани костни заболявания, травми и счупвания.
В експозицията е включен и един женски скелет в ембрионална поза от Каменната епоха, открит в с.Орловец.

През какви етапи преминава една възстановка на глава разказва проф. Йорданов в прикачения файл...