ГЕРБ представи концепцията си за бъдещето на културното наследство
ГЕРБ представи концепцията си за бъдещето на културното наследство / netinfo
Остаряла и непригодна нормативна уредба, проблеми с режима на собствеността, слабо развит граждански сектор и трудности пред частните музеи и колекции са основните проблеми, които очертава концепцията на ГЕРБ за бъдещето на културното наследство на България.

Вчера във В. Търново се състоя кръгла маса за перспективите пред културното наследство, в която участваха водещи специалисти в областта на историческото наследство.

Концепцията на политическа партия ГЕРБ предвижда стимулиране на международни проекти, създаване на публични регистри в сферата на културното наследство, регламентиране на колекционерството, създаване на културни маршрути и обезпечаване на културния туризъм с достъпни и атрактивни обекти.

Според ГЕРБ е необходимо да се създаде нов модел за изследване на културното наследство, да се изработи нов регламент за археологически проучвания и да се стимулира археологическата дейност, консервацията и реставрацията. Трябва да се реформира и музейната система, която да превърне българските музеи в модерни и ефективни институции.