Газифицират археологическият музей и регионалната библиотека
Газифицират археологическият музей и регионалната библиотека / netinfo
Археологическият музей и Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” във Велико Търново ще бъдат газифицирани със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”, съобщи директорът на Дирекция „Култура” Велика Иванова. Спечеленият от общината проект е на стойност 183296 лева. Предвижда се ремонт и подмяна на системата за отопление на сградата, в която се помещават двете институции. Работата по проекта, ще стартира в началото на ноември и се очаква да приключи през февруари 2009 г. Изпълнител на ремонтните дейности е фирма „Стройгаз”.

До приключване на проекта Археологическият музей ще остане затворен за посетители, а неговите експонати ще бъдат прибрани във фондохранилищата на Регионалния исторически музей, съобщи неговият директор Иван Църов.

Археологическият музей съхранява около 1700 музейни експоната, сред които и едни от най-старите златни находки в света. Тук се намира уникалното златно съкровище от неолитната епоха, открито край Самоводене. Великотърновският археологически музей има една от най- големите колекции от керамични и глинени съдове в България, останали от Римската епохата, както и пластики от Бронзовата и Каменната епоха. В специална зала е експонирано Калояновото погребение и Калояновият пръстен-печат, разкрити при археологическите разкопки на църквата "Св. 40 мъченици".

Всички тези находки ще бъдат прибрани и експонирани отново след 18 февруари догодина, когато се очаква да приключат ремонтните дейности по газифицирането на сградата.