Фотоизложбата Архивите на планетата гостува във Велико Търново
Фотоизложбата Архивите на планетата гостува във Велико Търново / DarikNews.bg
Фотоизложбата "Архивите на планетата" гостува във Велико Търново
50705
Фотоизложбата "Архивите на планетата" гостува във Велико Търново
  • Фотоизложбата "Архивите на планетата" гостува във Велико Търново

Прочутата фотоизложба "Архивите на планетата" на Албер Кан ще бъде представена във Велико Търново. Експозията вкючва първите цветни изображения, които са заснети на стъклени плаки. Нестандартната изложба ще бъде открита тази вечер от 18,00 ч. в Изложбените зали "Р. Михайлов" от френския посланик Филип Отие и кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Преди няколко месеца именитият български фотограф Иво Хаджимишев предложи да съдейства за гостуването на изложбата във Велико Търново и общинското ръководство прие идеята. Помощ при съставянието на пътуващата експозиция оказва и Френският културен институт.

„Архивите на планетата" съдържат 72 000 аутохрома и 170 000 метра филмова лента, направени между 1911 и 1931 г. от фотографи, изпратени в четирите краища на света от прочутия френски банкер и филантроп Албер Кан. Между 1913 и 1918 година, Стефан Пасе и Леон Бюзи правят 66 аутохрома и в България.

Финансовата криза от 30-те години не позволява на Албер Кан да продължи филантропските си начинания. Той е разорен и неговите колекции са пренесени в библиотеката във Венсен; една част от тях е предадена на Националната библиотека на Франция и на Френския националния архив, а друга е ограбена от нацистите. Албер Кан умира в дома си непосредствено след поражението на Франция през 1940 година.

Изборът на аутохромите за изложбата е направен от Иво Хаджимишев в Булон край Париж, където се помещават архивите на фондацията „Албер Кан". Целите на изложбата са две: да покаже първите цветни изображения на планетата и да припомни амбициозния пацифистки проект на Албер Кан.

Фотографиите от България, включени в изложбата, показват Мелник по времето на Балканската война, малко преди да бъде опожарен, обясни Иво Хаджимишев. Експозицията е в България от май месец м. г. и досега е представена в няколко наши градове. Във Велико Търново ще остане до 15 март, а след това ще отпътува за Турция и други балкански държави, допълни фотографът.

Чуйте повече от него в звуковия файл.