/ netinfo
В СУ „Николай Катранов“ стартираха дейностите в рамките на инициативата „Училище посланик на Европейския парламент“. В програмата, която се изпълнява за втора поредна година от Информационното бюро на Европейския парламент в България, участват общо 30 училища от страната.

Те бяха избрани в условията на силна конкуренция между 140 учебни заведения от България, които кандидатстваха в края на септември. Сред финалистите са само две училища от Великотърновска област – свищовското средно училище „Николай Катранов“ и Професионалната гимназия по туризъм в старата столица.

Европейският парламент идва в СУ Николай Катранов
netinfo

Европейският парламент идва в СУ Николай Катранов
netinfo

Целта на програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация, да бъдат провокирани младежите да се включат активно в създаването на европейския дневен ред, да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции. Програмата е с дългосрочен хоризонт, като през всяка следващата учебна година ще добавя нови учебни заведения към мрежата си.

Европейският парламент идва в СУ Николай Катранов
netinfo

Дейностите в рамките на инициативата стартираха в Дома на Европа в София с встъпително обучение за учителите, които ще изпълняват ролята на старши посланици в проекта. СУ „Николай Катранов“ бе представлявано във форума от учителките Христина Борисова и Палома Тодорова, определени да координират дейностите в училището.

Европейският парламент идва в СУ Николай Катранов
netinfo

На семинара всички преподаватели бяха поздравени от ръководителя на информационното бюро на Европейския парламент в България Теодор Стойчев и българският евродепутат д-р Андрей Ковачев.

Конкретни насоки и препоръки за изпълнението на проекта учителите получиха от проф. д-р Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС и преподавател, един от основателите на специалност „Европеистика“ в Софийския университет, и д-р Красимира Василева, председател на Националната асоциация на българските европейски клубове /НАБЕК/.

В хода на изпълнение на проектните дейности двете дами ще оценят как се справят училищата и ще определят кои от тях ще бъдат удостоени със статута „Училище – посланик на Европейския парламент“.

Предстои всяко от 30-те училища да избере своите младши посланици – ученици от горния курс, които ще са основните двигатели на проекта след преминаване на тематично обучение.

Всяко учебно заведение има възможност по свой начин да популяризира европейските институции – чрез изложби, презентации, конкурси, фестивали, честване на Деня на Европа, срещи с евродепутати и други информационни събития. За най-активното училище е предвидена и специална награда – посещение на Европейския парламент през 2018 година.