Детска площадка, църква и паметник облагородени по проект в Шереметя
Детска площадка, църква и паметник облагородени по проект в Шереметя / снимки: DarikNews.bg
Детска площадка, църква и паметник облагородени по проект в Шереметя
55621
Детска площадка, църква и паметник облагородени по проект в Шереметя
  • Детска площадка, църква и паметник облагородени по проект в Шереметя

Детска площадка, църква и паметник във великотърновското село Шереметя бяха облагородени по проект, спечелил финасиране от общинската програма „Местни инициативи". Проектът „Шереметя - зелен оазис в центъра на България" е изготвен от Женското дружество в селото и е на стойност близо 4 000 лева.

Със средствата е ремонтирана детската площадка в центъра на селото, която събира за отдих и игри местните малчугани, техните родители, баби и дядовци. Детските катерушки и пейки сега са пребоядисани, засети са храсти и цветя.

Програма „Местни инициативи" съществува от три години и с нейна помощ е изградена самата детска площадка в селото, която служи и за парк, обясни кметският наместник Пламен Петев.

На откриването на обновената площадка в Шереметя присъстваха кметът на Общината Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, проф. Михаил Харалампиев - председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Благовеста Факирова - председател на Сдружението на селските кметове в Община В. Търново, председателят на Женското дружество Нелия Минева и жители на Шереметя.

160 000 лв. са отпуснати тази година от Общината за финансиране на проекти по програмата „Местни инициативи". Сумата е с около 40 000 лв. повече от миналата година, информира кметът Даниел Панов. По думите му от подадените 36 проектопредложения, финансиране са спечелили 26. От следващата седмица ще започне почистване на пътя в Шереметя от пясъка, натрупан по време на зимното снегопочистване, обяви още Панов. Той е разпоредил акцията по молба на жители на селото. В почистването ще бъдат ангажирани около 40 работници по програмата за времеменна заетост.

Чуйте Даниел Панов в звуковия файл.

Със средства по пректа е облагородено и пространството около Паметника на загиналите през войните жители на Шереметя. Той е построен преди седем години с активното съдействие на тогавашния кмет Йордан Атанасов. Сега около войнишкия паметник е изградено метално ограждение и са засети цветя.

По повод откриването на облагороденото място, официалните гости поднесоха венци и цветя. След това разгледаха местната църква „Св. Архангел Михаил", където с част от средствата по проекта е изградена чешма. Поставена е и паметна плоча на проф. Дончо Дончев, преподавател във ВТУ и дългогодишен спомоществовател и дарител на селото.