/ Община Велико Търново
На 22 септември ден преди 111 години храбрите българи доказват, че от свободата по-висше благо няма. Това каза в празничното си слово по случай обявяването на Независимостта на България кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че именно с историческия акт българският народ променя Европа и прави Великите сили безмълвни. И това се случва не къде да е, а във вечната историческа и духовна столица на България - Велико Търново.

„Княз Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов слизат на една малка гара в подножието на хълма Трапезица в славния град, за да се отправят първо към храма на българщината - църквата „Св. 40 мъченици“, а от там да достигнат до сърцето на славния Царевград Търнов - крепостта „Царевец“, за да обявят това, което всички българи в зората на миналия век усещат - Независимостта на България. Нашите предци смело, силно, решително и гордо изричат на висок глас, че сами ще ръководят своята държава и във вътрешните дела, и във външната политика, че не ще търпят и позволят чужда воля и интереси да определят тяхното бъдеще. Храбрите българи доказват, че от свободата по-висше благо няма“, допълни още кметът.

Той подчерта, че Независимостта дава завършеност на изградената за кратко време българска държавност след Освобождението. Търново - най-българският град по своя дух, става символ на това велико общобългарско достижение.

„Независимостта успява, защото нашите предци са имали най-важното свобода в мислите и делата си. Те смело следват совите идеали, най-големите от които е била България. Благото на нашия народ и отечеството е над техните лични интереси, над партийните интереси и над всичко. Затова преди 111 години камбаните във Велико Търново бият празнично. Днес ние всички живеем в свободна, равноправна държава, неподчинена на чужди интереси. Нека бъдем, скъпи българи, искрени родолюбци, каквито бяха предците ни. Те живяха, за да ни има днес нас и нашите деца. Нека бъдем техни достойни наследници и бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява! Честит празник българи, честит празник на Независимостта“, каза още кметът.
Агенция Фокус