Д-р Ваньо Шарков ще гласува в Свищов, иска единна десница
Д-р Ваньо Шарков ще гласува в Свищов, иска единна десница / Дарик нюз, архив

Време е раздорите в СДС да приключат и да се спрат братоубийствените битки. В противен случай това може да се окажат последните вътрешни избори в партията. Това каза великотърновският депутат д-р Ваньо Шарков, който е един от четиримата кандидати за председател на СДС.

На извънредни вътрешни избори днес седесарите ще гласуват за нов председател на партията след оставката на Мартин Димитров. Той се отказа от поста заради несъгласието на Националния съвет на партията за продължаване на коалицията с ДСБ за парламентарния вот догодина. Изборният ден започва в 10.00 ч. и се очаква да приключи в 20.00 ч.

В около 220 избирателни секции в цялата страна 9 000 членове на Съюза на демократичните сили ще упражнят правото си на глас за председател на партията. Д-р Шарков ще даде своя вот в Свищов, където членува в клуб №6

Петима бяха претендентите за поста - депутатът и заместник-председател на здравната комисия в НС Ваньо Шарков; кметът на Карлово Емил Кабаиванов; Иван Сотиров от столичната организация на партията; народният представител Лъчезар Тошев и Румен Христов, който беше кандидат за председател на предишните вътрешнопартийни избори, на които сините избраха за лидер Мартин Димитров.

Христов, обаче се отказа от надпреварата в полза на Кабаиванов. Според д-р Ваньо Шарков, чиято номинация се подкрепя от Мартин Димитров, Румен Христов е бил сигурен участник в балотаж и не е трябвало да се отказва.

Кандидатирах се заради ситуацията, в която сме. Стигна се до там, че разделяме дори хора в едно семейство, близки и приятели. Крайно време е да изградим единен субект вдясно. Трябва да стегнем съюза и да започнем да се решаваме не вътрешнопартийни проблеми, а  тези на хората. СДС може да накара другите партии в десницата да направят разумни компромиси, за да има стабилно дясно обединение, каза още д-р Ваньо Шарков.

В Област В. Търново в днешния вътрешен вот имат право да участват 420 седесари, които ще гласуват в клубовете си по населени места. Най- много хора ще дадат своя вот в Община Свищов- 232- ама,  84- ама ще пуснат бюлетина в Община В. Търново. Областната организация на сините стои зад кандидатурата на д-р Шарков.

Очаква се да има балотаж другата неделя.