/ iStock/Getty Images
Крепостта Царевец ще свети в червено тази вечер. Повод за това е Международния ден на сърцето, който отбелязваме, съобщава "Фокус". От Регионалния исторически музей в старата столица уточняват, че точно в 20.00 часа историческия хълм ще бъде обагрен в цвета на сърцето. Инициативата е в подкрепа на Националната информационна кампания „Използвай сърцето си“, която се организира от Дружеството на кардиолозите в България.

Целта е да се популяризират начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и да се акцентира върху значението на здравето на сърцето. България за пръв път се присъединява към призива на Световна сърдечна  федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Освен Велико Търново, се включват и София, Плевен, Пловдив и Варна. Днес в старата столица се извършват и безплатни кардиологични прегледи. Инициативата е на Специализираната болница за активно лечение по кардиология и на Кардиологичен медицински център – Велико Търново.

Целта на консултациите е да се подобри осведомеността, превенцията и контролът на сърдечно-съдовите заболявания, тъй като през последната година голям процент от пациентите с такива хронични болести са били засегнати от COVID19. Консултациите ще се правят от 9.00 до 17.00 часа, като е необходимо предварително записване.

Международния ден на сърцето се отбелязва всяка година, на 29 септември, по инициатива на Световната кардиологична асоциация. На този ден стотици пациентски организации и медицински специалисти организират разяснителна кампания в помощ на профилактиката и контрола на сърдечно-съдовите заболявания. 
Фокус