Цацаров поиска имунитета на Цветанов за трети път, МВР платило 50 бона на Орлин Тодоров
Цацаров поиска имунитета на Цветанов за трети път, МВР платило 50 бона на Орлин Тодоров / Sofia Photo Agency, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане на имунитета на бившия вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, за да бъде заведено срещу него трето дело - този път за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР. Парите са присвоени в полза на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Това се посочва в съобщение на прокуратурата до медиите.

В нарушение на закона като министър Цветанов е наредил на Тодоров да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч. Така Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, а после и 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

„Главният прокурор на България внесе в 42-то Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията - за снемане имунитета на народния представител Цветан Цветанов и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. В хода на разследване са събрани доказателства, че Цветан Цветанов е извършил престъплението по чл. 202 ал.2 т.1 вр. ал. 1 т. 1 във вр. с чл.201 във вр. с чл.282 ал.2, предл. 2-ро във вр. с ал.1 от НК вр. с чл. 26 ал.1 от НК- длъжностно присвояване в големи размери - около 50 000 лв., средства от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба. Парите са присвоени в полза на другиго - Орлин Тодоров.

В нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч. По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР", се посочва в съобщението от прокуратурата.

Цветанов вече е подсъдим за това, че е отказал Тодоров да бъде подслушван. Има и обвинение, че е допуснал злоупотреби със СРС.

Цветан Цветанов е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет. Поради това досъдебното производство към момента е спряно на основание. Съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията на България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване, допълват от прокуратурата.