България е в демографска зима, смята лидерът на НДСВ
България е в демографска зима, смята лидерът на НДСВ / Дарик нюз
България е в демографска зима, смята лидерът на НДСВ
58635
България е в демографска зима, смята лидерът на НДСВ
  • България е в демографска зима, смята лидерът на НДСВ

Правителството да прецени полицията или децата са по- важни за България, апелира във В. Търново председателят на НДСВ Христина Христова. Тя е в града, за да представи националната кампания на партията "Детски добавки за всяко дете". По думите на Христова до момента около 35 хиляди души вече са подкрепили инициативата в цялата страна, 2000 от тях са от нашата област.

Събирането на подписи трябва да приключи преди второто четене на Закона за бюджета и подписката да бъде внесена в парламента, за да има граждански натиск върху управляващите. От политическата структура настояват всяко дете, до трето включително, да получава добавки, без това да зависи от месечния доход на родителите.

„В момента 400 хиляди деца от 1 200 000 не получават месечни надбавки, защото доходът на член от семейството надхвърля 350 лева. Много от тези деца са извън страната и броят на тези, които ще получат, е по-малък. В новия бюджет са предвидени 148 милиона лева повече за МВР, други 200 милиона правителството отделя в резерв. Ето от къде могат да се вземат между 140 и 150 милиона лева, необходими за осигуряване на добавките. Това трябва да бъде насърчителна мярка на държавата към семействата, които отглеждат деца, а не социална политика", каза Христина Христова. Тя пропомни, че подоходното даване на детски добавки е въведено през 2002 г. по настояване на Световната банка заради изтеглен кредит от 500 милиона лева от МВФ.

Според нея е необходима нова държавна политика за насърчаване на раждаемостта, защото по думите и сме в демографска зима. 65% от напусналите страната са на възраст до 39 г., а 60 на 100 от тях с висше образование. България продължава да е в сериозна икономическа криза, закрити са 420 хиляди работни места, при 30% младежка безработица сме първи в ЕС, добави още Христина Христова.

Чуйте повече от нея в звуковия файл.

От 16,00 часа Христова ще изнесе лекция пред студенти във ВТУ, посветена на предизмикателствата, които поставя демогарфската криза пред политиката.