БСП
БСП / Dariknews.bg, архив
„Призоваваме кмета на Община Горна Оряховица да изчака резултатите от референдума, преди да пристъпи към подписване на нов договор с частна фирма за сметосъбирането и сметоизвозването“, пише в позиция на Общинския съвет на БСП-Горна Оряховица.

Предстои отварянето на оферти по обявената от Община Горна Оряховица обществена поръчка „Сметосъбиране и сметоизвозване на твърди битови отпадъци и свързаните с тях дейности в 12 села и гр. Долна Оряховица, Община Горна Оряховица“, припомнят социалистите.

„Във връзка с това настояваме кметът на Община Горна Оряховица да не подписва нов договор с частна фирма, докато не стане ясно мнението на гражданите в поискания от БСП и десет общински съветници местен референдум.

Разбираме, че договорът с настоящата фирма-изпълнител изтича през м.февруари 2019 г. Съгласни сме, че кметът има право да организира изпълнението на вменените му функции по най-целесъобразен, според неговото управленско виждане начин в рамките на своя мандат“, се казва още в позицията.

БСП категорично се противопоставя на намерението настоящият кмет да обвързва с подписани договори следващите кметове на общината. „Срокът на обявената поръчка е 60 месеца и надхвърля рамките на настоящия управленски мандат. Нещо повече – този период покрива целия следващ мандат и засяга няколко месеца в началото на по-следващия. Никаква управленска логика не налага сключването сега на поръчка с толкова дълъг срок на действие“, се казва в позицията.

Политическата визия на БСП за извършване на комуналните дейности на територията на Община Горна Оряховица е, че те трябва да бъдат изпълнявани от общинско дружество, което е специално създадено за целта. „Ние ще потърсим подкрепата на жителите на Общината на предложения от нас и колегите съветници референдум по темата“, казват от БСП.

„ГЕРБ промениха закона и такса смет след година ще се плаща на база количество, което може да повиши цената на услугата. Отделно цената в Горна Оряховица расте всяка година, докато населението намалява. За да спрем поскъпването за гражданите и да осигурим по-качествена услуга, предлагаме създаването на общинско дружество, за което кметът ще отговаря пряко. Разбираме, че г-н Добрев бяга от тази отговорност, но ние сме готови да я поемем“, се казва още в позицията.

„Призоваваме кмета на Община Горна Оряховица да изчака резултатите от референдума, преди да пристъпи към подписване на нов договор с частна фирма, както и да организира навременно действия за недопускане на криза със сметосъбирането, сметоизвозването и снегопочистването при изтичане на договора на настоящата фирма-изпълнител. Ако това зависи от обявяване на нова обществена поръчка, нека договорът по нея е за срок от една година“, казват още от БСП.