Близо 2 500 места за бакалаври и магистри предлага ВТУ за новата учебна година
Близо 2 500 места за бакалаври и магистри предлага ВТУ за новата учебна година / DarikNews.bg
Близо 2 500 места за бакалаври и магистри предлага ВТУ за новата учебна година
38786
Близо 2 500 места за бакалаври и магистри предлага ВТУ за новата учебна година
Близо 2 500 места за бакалаври и магистри предлага ВТУ за новата учебна година
  • Близо 2 500 места за бакалаври и магистри предлага ВТУ за новата учебна година
  • Близо 2 500 места за бакалаври и магистри предлага ВТУ за новата учебна година

Около 2 500 места за бакалаври и магистри предвижда държавният план прием във ВТУ за новата учебна година. Предложението на ректорското ръководство ще бъде изпратено за одобрение в Министерството на образованието, науката и младежта. Държавната поръчка леко е намалена в сравнение с миналата година, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност доц. Петко Петков. Според предложението бакалаврите редовно обучение ще бъдат 1 595, а за задочна форма - 510. Магистърските места за редовно обучение са 142, а за задочно - 76. Предвижда се прием и на 126 професионални бакалаври в двата университетски колежа в Плевен и Враца.

Нови специалности за бакалаври няма да се разкриват. В момента ВТУ предлага обучение в над 60 специалности, като през последните години бяха разкрити няколко нови. Предстои те да бъдат утвърдени и доразвити. Богато разнообразие от специалности предлагат магистърските програми на университета.

Стремим се да поддържаме активна кампания по привличането на студенти през цялата година, каза ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ. По думите му, докато не се промени начинът на финансиране на университетите, основан на брой обучавани студенти, борбата между висшите училища ще бъде доста ожесточена.

Чуйте проф. Легкоступ в първия звуков файл.

Две изпитни сесии ще има и тази година за кандидат-студентите във ВТУ - предварителна през април и редовна през юли. С решение на Академическия съвет е приета нова схема за записване на студентите. Досега кандидатстудентските изпити приключваха до края на юли и студентите се записваха през целия август. Сега подаването на документи за кандидатстване ще бъде от 15 юни до 4 юли, като изпитите са изтеглени по-рано. Те ще започнат на 7 юли и трябва да приключат на 18 юли. Първото класиране ще бъде обявено на 19 юли, а не както бе миналата година - на 1 август.

Второто класиране ще стане ясно на 22 юли, а третото - до 25 юли. Целта е основната част от първокурсниците да бъдат записани още в началото на август. По този начин ще можем да запишем качествените студенти, които ще изберат нашия университет пред други висши училища, коментира ректорът.

Такава промяна има и при магистрите. Досега те подаваха документи до края на септември. Сега това ще става от 18 до 29 юли, като до 5 август първата част от магистрите ще бъдат записани. От 19 до 28 септември ще се подават документи за втори прием в магистърските програми за тези които не са си взели държавните изпити през лятото.  

И през новата учебна година бъдещите висшисти ще могат да кандидатстват с оценките от държавните зрелостни изпити. Нов момент е, че ще се приемат и оценки от олимпиади, но само ако в журито участват преподаватели от ВТУ, посочи зам.-ректорът доц. Петков.

Чуйте го във втория звуков файл.