Бивш военен пилот подготвя 4 книги за горнооряховски авиатори
Бивш военен пилот подготвя 4 книги за горнооряховски авиатори / netinfo
Да бъдат поставени паметни плочи пред домовете на двама горнооряховски авиатори, предлага бившият военен пилот Рашо Радков. Той е събрал материали за издаването на четири книги за историята на горнооряховската авиация.
Според Радков паметна плоча трябва да се постави пред дома на Петър Ангелов Бочев, свалил 7 самолета при отбраната на София. Военният пилот е живял на ул. „Съединение” 20.

Радков разказва, че на 5 октомври 1944 г Петър Бочев е изпратен да се бие при атаката на Куманово, където самолетът му е свален и той умира. На 22 октомври е погребан в двора на църквата в кв. Калтинец. Според Рашо Радков обаче това е официалната версия за смъртта на пилота. В подготвяните книги писателят твърди, че Петър Бочев оцелява и продължава да участва в разузнавателни полети.
Другият горнооряховски пилот, за който също малко се знае е Иван Димитров Зидаров, казва още писателят-авиатор. Зидаров също е един от асовете на българската авиация и паметна плоча трябва да бъде поставена на мястото, където е живял - в района на ОУ „Иван Вазов”, казва Радков.

Той предлага още на Паметния знак на загиналите във войните да бъдат добавени и имената на загиналите горнооряховски летци.