Бейби бум в зоокъта в Павликени
Бейби бум в зоокъта в Павликени / Sofia Photo Agency, архив

Няколко новородени животинки се появиха с идването на първа пролет в зоокъта в Павликени. Миналата седмица се родиха шест козлета и бебе муфлон, които радват посетителите на единствената зоологическа градина в областта. Поне 500 души посетиха зоокъта през изминалия уикенд, преброиха пазачите му.

Да се порадват на хубавото време и животните дойдоха и шест автобуса с ученици, както и много родители с децата си. На най-голям интерес на Благовещение се радваха двойката мечки. Според народното поверие, това е денят, в който мечките се събуждат от зимния си сън.

Специалистите от зоокъта поясняват обаче, че ако през есента животните не натрупат достатъчно мазнини, те не заспиват зимен сън. Затова и двете кафеви мечки в Павликени са се показвали пред посетителите през студените месеци.

В момента в зоокъта текат и дейностите по озеленяването му. Три местни фирми дариха декоративна растителност и храсти за зелените площи. Сухиндолската фирма пък осигури хранилки и поилки за птиците, каза управителят на зоокъта Сезаин Мехмедов. Той се е заел с оформянето на цветните площи и засаждането на декоративната растителност. Паралелно върви и ремонт на клетките.

Над 200 животни обитават зоокъта в Павликени. Животинските видове, които посетителите могат да видят, са 38. Сред тях са мечки, муфлони, елен-лопатар, вълк, лисица, паун, маймуни, декоративни видове кокошки, шотландски и уелски понита. Входът е безплатен.