Балетната школа в Горна Оряховица празнува 60 години
Балетната школа в Горна Оряховица празнува 60 години / плакат: организатори

Със своеобразен празник на балетното изкуство ще бъде отбелязана 60-та годишнина от създаването на Школата по класически балет в Горна Оряховица и 10 години Балетна школа „Грация”. По този повод балерините подаряват грандиозен концерт на горнооряховчани. Тази вечер от 18.00 ч. на сцената в НЧ „Напредък 1869” ще се представят всички възрастови групи на „Грация”.

Концертът ще започне с изпълнения на хор „Славянско единство” с диригент маестро Донка Копринкова. Специално за концерта е подготвен 12-минутен танцов разказ за България. В спектакъла „Земята на Орфей” са примесени характерни български мотиви, цветя, трикольорът. Така чрез изразните средства на класическия балет, танцьорите разказват за България. Това е първото изпълнение на програмата на горнооряховска сцена. Преди това тя е показвана само в Гърция, където наскоро Балет „Грация” взе участие във фестивала „Слънце и музика”.

Гости на празника ще бъдат преподавателите от Музикалната танцова академия проф. Петър Лукарски и проф. Лили Драгулева, както и педагози от Шумен, Разград, Търговище, Попово, Габрово, Велико Търново, Лясковец и др.

За първи път Горна Оряховица ще посрещне и голяма балетна постановка. Като част от празника на 15 октомври (сряда) от 18.00 ч. на сцената на НЧ „Напредък 1869” ще бъде представен спектакълът „Пепеляшка” от Сергей Прокофиев, постановка на Държавната опера в Бургас. Хореограф и режисьор на спектакъла е Хикмет Мехмедов, който също ще бъде гост на балетните празници в Горна Оряховица.