Баби и внучета подредиха мартенска изложба в Балван
Баби и внучета подредиха мартенска изложба в Балван / DarikNews.bg

Баби и внучета в село Балван направиха мартеници, плетива и бродерии и ги подредиха в изложба. Експозицията се нарича „Мартенски багри от извора" и е по случай наближаващия 1 март, който е и Ден на самодееца.

Деца от клуб „Отвори очи", от училището и дома за деца са се включили най-активно в изработването на мартенички. Те са заплитали белите и червени конци под ръководството на дамите от Пенсионерския клуб и от Дома за стари хора. Точно до къта с мертиници жените са подредили плетивата на Надя Михайлова, декоративните тиквички от двора на Кина Попова и малко поезия-хайку на Кина Станчева.

Има и специален кът „От раклата на мама", където гостите могат да видят черги, възглавнички за столове, покривка за маса и всички в традиционен български стил. Има и много бродерии, правени от жените в Пенсионерския клуб.

Дамите са се постарали да представят културните традици в селото и приемствеността между възрастните майсторки и децата. Освен това те са решили нито един експонат в експозицията да не се продава, повечето от тях ще бъдат подарени.

В експозицията има и кът, посветен на пчеларите, които са близо 20 в селото. Няколко вида мед и част от уредите, с които пчеларите работят, са подредени в експозицията по повод седмицата на пчеларя, която започна от 27 февруари.