Архангелова задушница е, пускат безплатни автобуси до гробищния парк
Архангелова задушница е, пускат безплатни автобуси до гробищния парк / Sofia Photo Agency

Архангелова (мъжка) задушница се отбелязва в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

Днес във всеки православен храм се извършва специално богослужение - литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. Както на всеки друг помен, се правят и т. нар. "подавки" за душите на мъртвите - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се раздава храна и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Църквата ни припомня да внимаваме, като не придаваме суеверен смисъл на раздавките, вярвайки, че те са за самите мъртви - душите на отишлите си преди нас са нематериални и "храната" им е също невеществена.

На Архангелова задушница за улеснение на гражданите община Велико Търново осигурява безплатни курсове по две автобусни линии до гробищния парк. В 9,00 ч. и  в 10,00 ч. безплатни автобуси ще се движат по трасето: кв. „Асенов" - църква „Св. св.Петър и Павел", пл. „Цар Асен І", пл. „Велчова завера", ул. Стефан Стамболов", ул. „Независимост", ул. „Васил Левски", булевард „България", „Беляковско шосе" до Гробищен парк. В 09,00 и в 10,00 ч. безплатни автобуси ще се движат по трасето: квартал „Чолаковци", квартал „Бузлуджа", Зона „В", ул. „Краков", „Беляковско шосе" до Гробищен парк.