/ Деян Герговски
Областният управител проведе среща с главния изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна 
Областният управител проф. д-р Любомира Попова проведе среща с главния изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна Момчил Андреев във връзка с инвестиционната програма на компанията за развитие на електроразпределителната мрежа в областта през 2018 г.

Областният управител проведе среща с главния изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна 
netinfo

На срещата бяха съгласувани приоритетни на инвестиционната програма на ЕНЕРГО-ПРО в област Велико Търново и бе обърнато внимание на обекти от енергийната инфраструктура, които Електроразпределение Север предстои да изгради или обнови през тази година. Компанията планира 27 % увеличение на инвестициите в областта.

Предвидените 8,1 млн. лв. ще бъдат вложени в обновяване на ключови електропроводи средно напрежение, подмяна на кабели и реконструкция на участъци от мрежата ниско напрежение, както и в изнасяне на електромерни табла и монтиране на нови електромери.

За последните 5 години Електроразпределение Север е вложило над 29 млн. лв. в електроразпределителната мрежа в област Велико Търново. Само през 2017 г. компанията е инвестирала 6,4 млн. лв. в обновяване на подстанции, възлови станции и електропроводи средно напрежение, в реконструкция на участъци от мрежата ниско напрежение, в присъединяване на нови обекти, подмяна на електромерни табла и електромери. Предприетите мерки осигуряват по-надеждно електрозахранване на домакинствата и бизнеса и създават условия за присъединяване на нови клиенти. 

В началото на 2018 година ЕНЕРГО-ПРО откри нов център за обслужване на клиенти във Велико Търново, разположен в централната част на града. По време на срещата бе обсъден и графикът на организираните от  ЕНЕРГО-ПРО изнесени офиси за удобство на клиентите в малките населени места, където няма клиентски центрове.

През април и юни тази година мобилните екипи на дружеството ще посетят 17 населени места, където ще консултират и приемат заявления на клиентите. През миналата година дружеството е организирало изнесени офиси в 6 села в областта. 

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси свързани с противодействието на кражбите  на ток. Доброто взаимодействие между Електроразпределение Север и органите на реда е довело до повишаване на разкриваемостта на тези деяния.

Само за последната година броят на констативните протоколи за незаконно потребление на електричество е нараснал с над 50 %. За петгодишния период от 2013 до 2017 г. за област Велико Търново са открити 2028 случая на незаконно потребление, от които 186 нарушители са с по две или повече нарушения. През периода 2015-2017 г. в област Велико Търново са осъдени 42 души, от които 2 са с ефективни присъди, 10 са с условни, а 30 са наказани с пробация.

Срещата на главния изпълнителен директор с областния управител е част от поредицата инициативи на ЕНЕРГО-ПРО Варна за активно сътрудничество с местната власт и обединяване на усилията за реализиране на проекти в полза на хората, живеещи в Североизточна България.