69-годишна жена дебютира в масовото преплуване на Дунав край Свищов
69-годишна жена дебютира в масовото преплуване на Дунав край Свищов / Дарик нюз

141 души завършиха успешно в 55-ото масово преплуване на река Дунав, организирано от Община Свищов. В съботното утро най-нетърпеливите плувци бяха посрещнати с рибена чорба, съобщи Генчо Стоянов-старши експерт в общинско звено "Масова физкултура и спортна база".

С най-голяма група се представи Елена - 40 души, чийто ръководител Величко Казанджиев получи награда за 45-ото участие в преплуването.

Елена даде на проявата и най-малката участничка Даниела Атанасова, която преодоля успешно дистанцията от около 800 метра, независимо че е само на 5 години. От планинския град бе и най-многобройното семейство, включило се в плувния маратон - семейство Лазарови в състав: Стефан, Марияна, Цветомир, Красимир и Стефчо.

Най-възрастният плувец 84-годишният Петър Цветков от Свищов бе и главен спасител на проявата. Любопитно е, че най-възрастната дама, скочила в реката, бе 69-годишната дебютантка Лиляна Атанасова от село Червена. Наградата за най-малко момче отиде при Александър Атанасов на 8 години от Самоводене. Приз получи и 71-годишният Михаил Качаунов от Велико Търново, който има общо 49 преплувания на Дунав, като 13 пъти, включително и в събота, го е правил по два пъти в един ден.

Зам.-кметът на Свищов Пламен Александров откри преплуването и връчи на всички участници юбилейни медали. Награди осигури и Областният съвет на БЧК, който бе представен от председателя си Димитър Русев.