68 горски пожара са горели от началото на годината
68 горски пожара са горели от началото на годината / netinfo
Над 9000 дка са засегнати при 68 пожара от началото на годината на територията на Районно управление на горите Велико Търново.
Само в понеделник избухнаха 6 пожара, единият от които унищожи 35 дка в района на село Арбанаси. Около 200 дка иглолистни дървета са засегнати при пожарите в региона, а останалите са в широколистни масиви и тревни площи.
Някои от пожарите в региона са умишлени. Злосторниците палят с намерението по-късно обгорелите дървета да бъдат изсечени, каза инж. Кирил Георгиев от РУГ Велико Търново. Той предупреди, че ниските пожари не засягат сериозно широколистните гори, които успяват след време да се възстановяват, тъй като са по-устойчиви. Най-засегнати са тънкокорите дървета, каквито са иглолистните видове. Въпреки палежите, дърветата няма да бъдат изсичани, предупредиха от РУГ Велико Търново.
Най-често пожарите възникват от запалване на сухи треви. Единични са случаите на пожари, предизвикани от паленето на стърнища.
23 712 лева е изразходвало за противопожарни мерки от началото на годината Районно управление на горите във Велико Търново, каза още инж. Кирил Георгиев.