Жена от Елена стана донор и спаси живота на двама души
Жена от Елена стана донор и спаси живота на двама души / ThinkStock/Getty Images

Седма донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезово” за 2017 г.

На 3 октомври пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” - 67-годишен мъж от област Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на исхемичен мозъчен инсулт. Въпреки тежката си загубата, близките на мъжа взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е девети случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и седми реализиран донор.

За експлантацията на органите, която се извърши вчера преди обед, в МОБАЛ пристигнаха два екипа – на ВМА – София и УБ „Александровска“. "Предстоят трансплантации на черен дроб във ВМА – София и на бъбреците в УБ „Александровска“, съобщи д-р Ваня Лъчезарова, координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“.

Припомняме, че от 9 до 15 октомври ще се проведе Европейска седмица на донорството и трансплантациите, а на специално събитие за целта МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ ще домакинства на 12 октомври /четвъртък/ от 13:00 ч. Освен връчването на статуетки на близките на донорите за последната година от изпълнителния директор на ИАТ в България д-р Марияна Симеонова, тази година ще бъдат поканени и трансплантирани – реципиенти, чийто втори живот започва благодарение на хуманността на близките на донорите.