600 сурвакници изработиха в детската коледна работилница
600 сурвакници изработиха в детската коледна работилница / Община В. Търново

Около 600 сурвакници изработиха вчера в детската коледна работилница, организирана от Община Велико Търново. В работилницата пред кабинета на кмета Даниел Панов се включиха малчугани, аниматори, служители на администрацията и родители. Най-ценни в съветите си бяха бабите, които разказваха на децата за символиката и традициите, свързани със сурвачката и сурвакането.

Към своите връстници в работилничката се присъединиха и възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови” и от Центъра за настаняване от семеен тип за деца в риск във Велико Търново. Пространството около кабинета на кмета бе наситено и с много емоции, дрянови клончета, цветни прежди и пуканки. Гост на проявата бе градоначалникът Даниел Панов, който покани децата в кабинета си за снимка в кметския стол и пред коледната елха.

„Радвам се, че децата се забавляват и учат стари български традиции. Така ги възпитаваме в българския дух. Вече стана традиция да организираме коледни работилници и, както виждате, има много деца, направили много хубави сурвакници. Радостно е, че и родителите имат желание да бъдат с децата си”, коментира кметът Даниел Панов.