/ netinfo
Клиентите на НАП В. Търново с банкови карти вече превеждат без такси дължими данъци, осигурителни вноски и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това става по два начина. Новата услуга на НАП е достъпна нонстоп чрез портала за електронни услуги на НАП.

Превеждаме данъци и осигуровки без такси

Без такси клиентите на НАП вече превеждат задълженията си и чрез инсталираните 7 физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП В. Търново и 1 терминал в офиса в гр. Свищов. За няколко дни, откакто устройствата са инсталирани в гишетата да обслужване на клиенти, 37 клиенти на приходната агенция се възползваха от услугата и преведоха общо 2632,30 лв. 

Друго предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е, че плащането се отразява незабавно в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Така задълженията се погасяват в момента, а не след часове, както е при банковите преводи.

126 млн. лв. повече събра  ТД на НАП-Велико Търново през 2017 г.

Но когато се плащат задължения към други институции (глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

В момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга.