19 безработни започват работа към община Свищов
19 безработни започват работа към община Свищов / www.svishtov.bg

Безработни започват работа към Община Свищов в рамките на проект "Нов избор - развитие и реализация" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Проектът се изпълнява от Агенцията по заетостта чрез бюрата по труда в цялата страна. Основна му цел е обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация на безработни лица, регистрирани в дирекциите "Бюро по труда" с цел тяхното последващо включване в заетост.

През април Община Свищов подаде заявка за разкриване на 19 работни места и бе одобрена за участие. В края на август кметът Станислав Благов се срещна с кандидатите за участие в програмата, които получиха разяснения за бъдещите им отговорности и заетост.

От 13 септември участниците в програмата ще започнат обучение по професия "Общ работник "Поддържане на сгради", като след завършване на професионалното обучение по заявената професия лицата ще получат удостоверение за професионално обучение.

По време на курса, който включва 200 учебни часа и ще продължи около 2 месеца, всеки безработен ще получава 8 лева на ден и ще му се заплащат транспортни разходи.

След приключване на обучението 19 безработни ще бъдат назначени на работа към Общината за срок от 12 месеца по трудов договор на минимална работна заплата с платени всички осигуровки и допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда.

Съгласно предварително уточнената квота в Свищов ще работят 9 души, в Морава - трима, в Козловец и Драгомирово - по 2-ма човека, а в Царевец, Червена и Хаджидимитрово - по един. Наетите лица ще участват в ремонт и поддръжка на публични сгради.