140 оркестранти идват за фестивала на военните духови оркестри във В. Търново
140 оркестранти идват за фестивала на военните духови оркестри във В. Търново / DarikNews.bg, архив
140 оркестранти идват за фестивала на военните духови оркестри във В. Търново
56433
140 оркестранти идват за фестивала на военните духови оркестри във В. Търново
  • 140 оркестранти идват за фестивала на военните духови оркестри във В. Търново

Около 140 оркестранти ще участват в шестия Международен фестивал на военните духови оркестри във Велико Търново, съобщи президентът му Валери Вълев. Единственият по рода си фест у нас ще се проведе от 18 до 20 септември, като концертната програма ще бъде в Двореца на културата и спорта "В. Левски".

По финансови причини миналата година атрактивното събитие не се състоя, но тази година успяхме да организираме шестото издание на фестивала, в което ще участват пет оркестъра, каза Валери Вълев. Това са представителният гръцки оркестър на военно-морските сили от Атина, представителният оркестър от град Гомел, Беларус, представителният гвардейски оркестър от София, сборният оркестър на фестивала, в който участват оркестрите на НВУ "В. Левски" и военното поделението в Стара Загора и градският оркестър на Община Велико Търново.

Патрон на фестивала е президентът на Република България Росен Плевнелиев. Шестото издание е посветено на 104-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Организатор на културното събитие е Фондация "Международен фестивал на военните духови оркестри", съвместно с Община Велико Търново и Националния военен университет. Подкрепа оказват и Министерството на отбраната и Генералния щаб на Българската армия, обясни Вълев.

Официалното откриване ще бъде на 18 септември от 16,30 часа пред Музикално-драматичния театър "К. Кисимов". С маршинг-дефилир оркестрантите ще преминат по главната улица на града. В 17,00 часа пред театъра ще започне и тържествената част, на която ще присъстват кметът Даниел Панов, началникът на НВУ бриг. ген. Цветан Харизанов, президентът на фесивала Валери Вълев и Великотърновският митрополит Григорий.

След официалната част участниците ще изпълнят няколко общи пиеси пред публиката и гостите на фестивала. На 19 септември в ДКС "В. Левски" е организиран шоу-спектакъл на всички оркестри, който ще започне от 19,00 часа. Освен военни маршове, зрителите ще чуят и изпълнения по песни на Уитни Хюстън и боса-нова вариации, а така също и песента на Цар Иван Шишман, която е символичен химн на Велико Търново и на самия фестивал.

На 20 септември от 14,00 часа, отново в ДКС "В. Левски", оркестрите ще направят втори шоу-спектакъл, на който са поканени ученици от всички великотърновски училища.

Концертите са напълно безплатни за жителите и гостите на Велико Търново.

Оркестрантите ще бъдат облечени във военни униформи, характерни за съответната армия. Гръцките музиканти ще използват глокеншпил - ударен инструмент с тръби, който не е много характерен за военните духови оркестри, обясни Валери Вълев. По думите му подготовката за провеждането на фестивала е дълга и сложна, отнема близо година, тъй като програмата се съгласува с военните аташета и съответните военни министерства. За участие тази година са били поканени и оркестри от Унгария, Чехия и Испания, но по различни причини те не са успели да дойдат.

Чуйте Вълев в звуковия файл.